Je website migreren

Je website migreren kan om verschillende redenen nodig zijn:

1. Je wilt of moet je website overzettend op een andere software
2. Je wilt je website overzetten op een andere domeinnaam

Een website migreren is soms een wens en soms pure noodzaak. Omdat je huidige software bijvoorbeeld niet meer ondersteund wordt of omdat je huidige software niet aan jouw wensen voldoet. Misschien is je website of webshop uit z’n jasje gegroeid en is het om die reden tijd om over te gaan op een andere software. Of je hebt besloten dat het wenselijk is om over te gaan op een nieuwe domeinnaam.

Een website migratie is een grote klus waar zorgvuldig mee omgegaan moet worden om het goed te laten verlopen.

website migreren

Hoe gaat het migreren van een website?

Het migreren van een website moet stap voor stap en zorgvuldig gedaan worden. Het begint met het inventariseren van de bestaande website. Weten hoe de huidige website werkt en wat er overgezet moet worden.

Het is natuurlijk belangrijk dat de content overgezet wordt en in het geval van een webshop dat alle producten en shop instellingen over genomen worden.

Eigenlijk wordt de bestaande website helemaal nagebouwd in een nieuwe software, inclusief functionaliteiten en de layout (voor zover mogelijk uiteraard).

De gevolgen van een website migratie in Google

Bij een website migratie veranderen de URL’s van je gehele website vrijwel altijd. Uiteraard als je van domeinnaam wilt veranderen, maar ook wanneer je van CMS systeem veranderd. Want iedere CMS software hanteert z’n eigen URL structuur.

Het is dus belangrijk de URL structuur in kaart te brengen en de wijzigingen goed door te geven aan Google.

Bij het opzetten van de nieuwe website is het belangrijk alle SEO technieken goed toe te passen. Dit, samen met het doorgeven van de nieuwe URL structuur, moet ervoor zorgen dat de gevolgen in Google minimaal en tijdelijk moeten zijn.

Magento 1 naar WooCommerce migreren

Magento 1 naar WooCommerce migreren lijkt momenteel een hele goede optie te zijn. Want de ondersteuning van Magento 1 is al een tijdje geleden gestopt, maar Magento 1 gaat op 1 Juni 2020 helemaal uit de lucht.

De “End of Life” noemen ze het.

Bovendien wordt vanaf 31 December 2018 de ondersteuning voor PHP 5 niet meer voorzien. En dat terwijl veel hostingproviders hun PHP versie hebben verhoogd naar 7. Daarom wordt het lastiger om een Magento 1 webshop nog te hosten.

Overstap naar Magento 2 zou logisch kunnen zijn, als Magento 2 niet een ontzettend dure software zou zijn voor een ZZP’er of MKB’er om een webshop in te laten maken. De verschillen tussen Magento 1 en Magento 2 zijn dusdanig groot, dat er ook dan een geheel nieuwe webshop gebouwd moet worden.

Het migreren van de webshop naar WooCommerce is dan een logische stap. WooCommerce is een geweldige webwinkel plugin, behorend bij de WordPress basis. Ook een Open Source CMS software met geweldige basis functionaliteiten en gemakkelijk uit te breiden middels plugins.

Wij hebben al diverse projecten gemigreerd van Magento 1 naar WooCommerce, waaronder de webshop Pixels & Stiksels.

WordPress templates

Wil je een WordPress website laten maken, dan heb je de beschikking over een standaard WordPress theme: de layout voor je website. Hiermee kan je een prima website maken, maar het is wel redelijk gelimiteerd.

Gelukkig worden er tegenwoordig ontzettend veel gave templates gemaakt voor WordPress die voor een klein bedrag (vaak tussen de €40 en €80) aangeschaft kunnen worden. Met zo’n WordPress template koop je eigenlijk de layout voor je website: de functionaliteiten binnen het gekozen template bepalen de flexibiliteit voor jouw website.

De nieuwste templates beschikken over ontzettend veel functionaliteiten. Zo zijn ze responsive, zodat ook de mobiele weergave optimaal is en bevatten ze soms een builder, zoals bijvoorbeeld de visual composer. Met een builder ben je gegarandeerd van flexibiliteit in de breedste zin van het woord. Je kan er echt van alles mee bouwen: diverse kolom indelingen, een instagram feed, een duidelijke etalage voor je diensten, een tease naar je blogs, een overzicht van je product categorieën, noem maar op. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

WordPress backend

De backend (het deel waarin je als website eigenaar/beheerder werkt) binnen WordPress is heel erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Dankzij het duidelijke menu aan de linkerkant van het scherm heb je binnen no-time gevonden wat je zoekt. Geen onnodig lang zoeken naar die ene pagina die je wilt aanpassen, gewoon zoeken of de lijst met beschikbare pagina’s doorbladeren en je bent er.

Nieuw blogje toevoegen? Ga naar “berichten” en voeg een nieuwe toe. Fluitje van een cent. Echt!

Heb je basis kennis van Word? Dan kan je ook je WordPress website onderhouden. Want het aanpassen van een tekst werkt hetzelfde als een WOrd document opstellen. Gemakkelijker kan het eigenlijk niet voor je gemaakt worden.

Een WordPress multisite

Heb je een webwinkel waarin je duidelijke meerdere product categorieën hebt die redelijk uiteenlopend zijn en/of ieder echt hun eigen doelgroep hebben? Dan kan je een WordPress multishop omgeving overwegen.

Een multishop kan je bijvoorbeeld opzetten wanneer je koffie en thee verkoopt, of fietsen en scooters. Bezoekers komen dan op de landingspagina waarna ze kiezen voor de koffie of de thee. Of de fietsen of de scooters. Wanneer ze die keuze hebben gemaakt zien ze alleen die betreffende producten, terwijl jij ze hebt ingevoerd in een en hetzelfde systeem. Zo kan je je producten en de SEO optimaal beheren.

Want binnen een multishop omgeving heb je  1 backend, maar meerdere frontends. Gemakkelijk voor jou in het onderhoud, doordat er 1 backend is hoef je geen dubbel werk te doen en heb je gemakkelijk en overzichtelijk alles bij elkaar. Een multisite wordt opgezet op 1 domeinnaam met subdomeinen (dus bijvoorbeeld koffieenthee.nl/thee en koffieenthee.nl/koffie).

Een meertalige website binnen WordPress

Binnen WordPress is het mogelijk om een meertalige website op te zetten. Ook het onderhouden van de verschillende talen is binnen WordPress gemakkelijk zelf te doen. Dus wil jij naast een Nederlandse website ook een versie hebben voor Engels, Duits, Spaans en Frans? Geen enkel probleem!

Waarom WordPress?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom geen WordPress? Want voor vrijwel iedereen zal dit systeem ideaal zijn. Websites groot en klein draaien met gemak op WordPress. 15 of 150 pagina’s? Het maakt WordPress niet uit.

WordPress is snel, gemakkelijk te bedienen, overzichtelijk en heel erg flexibel. Wij werken graag met WordPress en hebben dan ook al vele WordPress websites gemaakt, zoals je kunt zien in ons portfolio.

WordPress hosting

Een goeie WordPress website verdient wel goede WordPress hosting. Goede hosting is essentieel. Want is je website langzaam? Dan haken je bezoekers af. En bovendien wordt je dan ook keihard afgestraft in je SEO. Zonde!

Hosting moet snel zijn en je moet voldoende ruimte hebben. En een hostingpartij die voor je klaar staat is toch ook wel heel erg fijn. Heb je onze WordPress hostingpakketten al gezien?

WordPress portfolio

Wij hebben al heel veel WordPress websites gemaakt en allemaal met veel plezier. Wij houden van WordPress. Het werkt gemakkelijk, overzichtelijk en ontzettend flexibel. Je kan er ongelooflijk mooie dingen mee maken. Kijk maar eens in ons WordPress portfolio. Zou jij ook zo’n gave WordPress website willen laten maken?

WordPress it is!

Ik denk dat onze liefde voor WordPress wel overgekomen is. Is WordPress ook zo ideaal voor jou? Of twijfel je misschien nog een beetje en is Joomla misschien ook een optie? Leg ons je twijfel voor en we zullen je adviseren over welke software het beste bij jouw wensen past.