Betaaltoeslagen in webshops: mag dat wel?
Betaaltoeslagen in webshops: het gebeurd nog wel eens. Dat er een (klein) extra bedrag wordt gerekend bij het kiezen van een bepaalde betaalmethode, bijvoorbeeld iDeal of creditcard betaling. Maar mag dat wel?
Een toeslag rekenen voor betalingen in webwinkels
Sinds 19 Februari 2019 mogen (web)winkels geen toeslag meer rekenen voor betalingen die gedaan worden met een betaalpas of creditcard (van Visa of MasterCard), zoals de consumentenbond al eerder schreef. Het is een van de gevolgen van de invoering van de Europese wet voor betalingsverkeer, de PSD2.
Voor iedere betaaltransactie die er binnen je webshop plaats vindt, betaal jij kosten. De kosten die je betaald, zijn per aanbieder verschillend en zijn dus afhankelijk van het contract dat jij afsluit.
Het kan aantrekkelijk lijken om de kosten die jij voor je betaaltransacties betaald, terug te vragen middels een toeslag bij het betalen in de webshop.
Voor welke betaalmethoden mogen geen toeslagen meer gerekend worden?
Er mogen geen toelagen meer berekend worden voor betalingen die gedaan worden via de creditcards van MasterCard en Visa en via de betaalmethoden incasso en overschrijving. Of deze direct via je webshop en bank verlopen, of middels tussenkomst van een payment provider, dat maakt hierbij niet uit.
Voor welke betaalmethoden mogen er dan nog wel toeslagen gerekend worden?
Een aantal betaalmethoden vallen buiten de nieuwe PSD2 wet, namelijk de betalingen die gedaan worden met andere creditcards (zoals American Express), iDeal, PayPal, ApplePay, Billink en achteraf betaalmethodes zoals Klarna en Afterpay.
Hoe hoog mogen de toeslagen op betaalmethoden zijn?
Wel is het zo dat als je een toeslag wilt rekenen voor een transactie, dat je dan alleen de daadwerkelijke kosten mag rekenen die jij als webshop eigenaar ook betaald. De kosten lopen echter per aanbieder nogal uiteen en zijn niet heel transparant. De consument kan vrijwel niet nagaan wat bij jou die exacte kosten per transactie zijn.
Hoe kan je extra kosten per transactie rekenen in je WooCommerce webshop?
Wil jij extra kosten per transactie rekenen binnen je WooCommerce webshop, dan is daarvoor een plugin te verkrijgen waarmee je dit netjes per betaalmethode kan instellen. De plugin vind je hier. Er is zelfs een gratis plugin te vinden, die dezelfde functionaliteit biedt.
Kosten per transactie rekenen in PrestaShop
Heb je een PrestaShop webshop en wil jij ook extra kosten rekenen per transactie? Dan heeft ook PrestaShop een module beschikbaar waarmee dit mogelijk gemaakt wordt.
Wel of geen betaaltoeslag rekenen in je webshop?
Of jij als webshop eigenaar wel of geen transactiekosten rekent in je webshop, is dus deels aan jezelf. Zo lang je je aan de regels houdt, is het goed.
Of het ook in de conversie goed werkt, is dan weer de vraag. In Nederland zijn we eigenlijk niet gewend dat er betaaltoeslagen in webshops gerekend worden. Hierdoor zou men gemakkelijk gedurende het afreken proces kunnen afhaken, omdat een toeslag op de gekozen betaalmethode als grote en vooral negatieve verrassing komt.
Ons advies over betaaltoeslagen in webshops
Als je ons zou vragen naar ons advies over betaaltoeslagen in webshops, dan zouden wij zeggen: doe het niet. Als de kosten voor betalingen in je webshop bijna niet te overzien zijn voor je, kan je wellicht beter kiezen voor het verhogen van de productprijzen, waarbij je rekening houdt met de kosten van de transacties. Zo voorkom je bezoekers die alsnog afhaken tijdens het aankoop proces.