De nieuwe WordPress Gutenberg Editor
De WordPress Gutenberg editor is de nieuwe tekstverwerker van WordPress in de nieuwste versie van de software: WordPress 5.0. Deze nieuwe editor verschilt als dag en nacht met de huidige editor. Het doel van de nieuwe editor: het jou als gebruiker zo makkelijk mogelijk maken om rijke content toe te voegen aan je WordPress website.
De naam Gutenberg komt van Johannes Gutenberg, een Duitse man die leefde van 1397 tot 1468. Hij is de uitvinder geweest van de boekdrukkunst in de vorm van losse letters. Voordat de losse letters werden uitgevonden door hem, vond drukwerk altijd plaats in blokken. Bij correctie moest een volledig blok opnieuw gedaan worden. Door de losse letters werd het gemakkelijker en goedkoper om teksten te redigeren en corrigeren.
Gutenberg heeft jaren moeten experimenteren om zijn uitvinding waar te maken. Dit “eerbetoon” aan hem lijkt meer dan op z’n plaatst, als je leest wat deze man heeft weten te bereiken.
Waarom een nieuwe editor in WordPress?
De oude editor in WordPress bestond al jaren en is in al die jaren niet wezenlijk veranderd. Hij deed wat ‘ie moest doen: teksten verwerken. Soms was het toevoegen van een button of kolom indeling mogelijk, maar dat werkte wel allemaal via codes. Je moest vooral niet vergeten ergens een haakje te sluiten, want dan had je iets op je website staan wat er niet hoorde.
In de loop der jaren is de standaard editor van WordPress ingehaald door de vele editor plugins en page builders die beschikbaar kwamen. Plugins waarmee je gemakkelijk je content op een makkelijke manier kon opmaken en er gemakkelijk elementen als buttons, foto’s, video’s, tabellen en andere elementen kon toevoegen.
De Gutenberg editor in WordPress 5.0
Je krijgt te maken met de Gutenberg editor wanneer je WordPress update naar de nieuwste versie, die sinds December 2018 beschikbaar is. Op het moment van het schrijven van dit artikel is dat versie 5.0.3. De update op zich gaat probleemloos. Wanneer je WordPress update zal de oude editor ook niet meer beschikbaar zijn.
En dat is even schakelen. Want de nieuwe tekstverwerker ziet er niet alleen anders uit, hij werkt ook echt heel anders.
De voordelen van de Gutenberg tekstverwerker
De nieuwe editor is er niet zonder reden. Hij zou ons meer gemak moeten brengen. En dat doet ‘ie ook zeker! Er is namelijk meer ruimte om te schrijven. Er is minder afleiding. En dat werkt fijn. Je kan je dan helemaal toeleggen op waar je mee bezig bent: een geweldig artikel schrijven. Hier zie je hoe de nieuwe editor eruitziet:
Aan de rechterkant is er een soort menu gekomen, waar je heel gemakkelijk de diverse opties kan doorlopen op een heel overzichtelijke wijze. Je kan daar je permalink aanpassen, je categorie kiezen, tags toevoegen, een uitgelichte afbeelding toevoegen, samenvatting schrijven en aangeven wat je met eventuele reacties wilt doen.
Het is ook heel gemakkelijk om in de tekst een nieuw element toe te voegen. Je gaat simpelweg naar het plusje links boven en kiest welk element je wilt toevoegen. Je hebt er vele keuzes, waaronder een paragraaf toevoegen, afbeelding of video of bijvoorbeeld een citaat. Overigens kan je dit plusje ook klikken als je onderaan de editor aan het werk bent.
De werking van deze tekstverwerker doet ons een beetje denken aan de manier waarop ook Mailchimp werkt wanneer je een nieuwsbrief wilt gaan maken. Gemakkelijk elementen toevoegen, bewerken of weer verwijderen.
Ook de werking op mobiel van Gutenberg is heel goed. Dus ben je onderweg en moet er echt een aanpassing gedaan worden? Dan kan je dat gemakkelijk zelf doen.
De nadelen van de Gutenberg editor
Nadelen aan de Gutenberg editor kunnen we eigenlijk niet vinden. Een mogelijk probleem is wellicht dat nog niet alle plugins (direct) compatible zijn met Gutenberg (waaronder de WP Bakery Builder, zie hieronder), dus loop je website goed door als je de update gaat uitvoeren.
Gutenberg en de WP Bakery Page builder
Zo kwamen wij erachter dat de Gutenberg editor (nog) niet samenwerkt met de WP Bakery Builder. En veel websites bevatten deze mooie plugin waarmee je gemakkelijk de layout van je pagina’s kan bepalen.
Op het moment van schrijven was nog niet bekend wanneer de WP Bakery Plugin wel compatible zou zijn met de nieuwe editor. En wanneer je WP Bakery Builder in een template zat verwerkt, en je deze niet als eigen plugin hebt aangeschaft en geïnstalleerd, ben je afhankelijk van je templatebouwer. Deze zal een update van de builder moeten doorvoeren voordat beiden compatible zijn.
De Gutenberg editor uitschakelen
Gelukkig is er hiervoor een oplossing bedacht. Een hele makkelijke oplossing zelfs. Je kan de Disable Gutenberg plugin downloaden en installeren. Zodra je dat hebt gedaan werkt je WP Bakery builder weer, maar is de Gutenberg editor weer vervangen voor de klassieke editor.
Wat zouden wij je adviseren over de nieuwe Gutenberg editor?
Ga er zeker mee proberen te werken. Het is de moeite waard. Het schrijven van bijvoorbeeld blogs wordt je veel gemakkelijker gemaakt. Heb jij een WP Bakery Builder in je template en werkt deze niet meer? Schakel Gutenberg dan uit en wacht totdat er een update van het template komt. Schakel daarna de “disable Gutenberg plugin” weer uit en geef ‘m een kans bij bijvoorbeeld het schrijven van blogs (als je daar nog de oude editor gebruikte).
Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
Werk jij al met de nieuwe editor? Hoe vind jij ‘m? Wat zou jij anderen adviseren?