Google Analytics 4: nu koppelen, straks profijt!

 In Diversen

Ik moet iets opbiechten: dit bericht over Google Analytics 4 is niet perse leuk. Het is saai, demotivered en slaapverwekkend. Niet nu al afhaken he? Ik ben in ieder geval eerlijk!

Toch is dit bericht wel belangrijk, er staat namelijk nogal wat op het spel. Lees je toch even mee? Alsjeblieft?

Let’s go!

Er is een dikke kans dat je je website of webshop hebt aangemeld bij Google Analytics (of wij hebben dat misschien ooit voor je gedaan). Je wilt tenslotte weten hoe goed je website of webshop presteert, toch? Want meten is weten. En weten betekent dat je kan bijsturen.

Goed, misschien doe je wel helemaal niks met Google Analytics. Misschien weet je niet eens dat je website gekoppeld is met die fijne tool. Maar dan nog is het fijn dat je weet dat de data er is. Dat Analytics al die tijd netjes je statistieken heeft bijgehouden. Dat bekend is hoeveel bezoekers je binnen haalt, hoe lang ze gemiddeld op je website blijven en hoe vaak ze doorklikken op je site.

Google Analytics Universal vs. Google Analytics 4

Even heel saai…

Tot voor kort maakte je altijd een Universal Analytics Property aan, maar sinds een paar maanden kan je ook een Google Analytics 4 property aanmaken. Google Analytics 4 is uitgebreider en meet net iets anders (en uitgebreider) dan de eerdere versie. Google Analytics 4 is ter vervanging van het Google Analytics Universal account en al even operationeel.

Hou vol…

Alle Univeral Analytics accounts zullen vanaf 1 juli 2023 geen data meer verzamelen. De data zal blijven bestaan (dus je account kan je wel inzien) maar vanaf 1 juli komt er geen nieuwe data meer bij.

Om toch data te kunnen blijven meten en opslaan, is een Google Analytics 4 property nodig. En deze moet nu al gekoppeld worden met je website, zodat je straks data beschikbaar hebt om weer nieuwe beslissingen op te kunnen baseren.

Aktie!

Maak nu binnen je bestaande Google Analytics account een nieuwe property aan. Dit is (als je dat zelf niet aanpast) automatisch een Google Analytics 4 property. Als laatste stap wordt er een stream gecreëerd, dit is een soort code. Deze code moet binnen de website “geplakt” worden (naast die van de huidige analytics property). Als dat is gedaan wordt vanaf dat moment de data ook gemeten binnen je nieuwe analytics property.

De Google Analytics 4 stream toevoegen aan je website

Moeilijk?

Nee, moeilijk is het niet. Maar omdat je het niet dagelijks doet, kan ik me voorstellen dat je misschien even moet zoeken. Gelukkig heeft Google zelf een uitleg geschreven: lees hier hoe je een GA4 property aanmaakt.

Na het aanmaken van de GA4 property, moet deze nog gekoppeld worden aan de website. Hiervoor is deze plugin handig. Na het installeren van deze plugin, kan je de code van GA4 toevoegen.

Hulp nodig?

Ik ben realistisch: de kans dat je het hele verhaal gelezen hebt is klein. Heb je dat wel gedaan? chapeau! Ik vind ’t knap. Want een beetje saai is het wel. Het betekend ook dat je het toch belangrijk vind. En dat je wil dat het blijft werken en dat je data gemonitord blijft.

Geen zin/tijd/motivatie om hiermee zelf aan de slag te gaan? Ik help je graag! Stuur een bericht als je wilt dat wij dit voor je gaan oppakken.

Ga je het zelf oppakken? Wat goed! Veel succes. Laat je weten of het is gelukt?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Laat een bericht achter

PSD ontwerp omzetten naar een website